Coronatijden overleven met autisme – nuttige tips

 1. Houd dezelfde structuur aan en werk dus tijdens de momenten waarop je normaal op kantoor zou werken. Zo behoud je je routine en maak je een duidelijk onderscheid tussen werken en ontspannen.

 2. Maak, als dat kan, gebruik van een flexibel urensysteem: lukt het een dag minder goed, stop dan iets vroeger en werk de volgende dag wat langer. Merk je dat je nood hebt aan een langere pauze, pauzeer dan ’s middags langer en werk ’s avonds wat langer door.

 3. Werk niet op bed of vanuit je luie stoel, maar aan een bureau of een tafel. Zo maak je beter het onderscheid tussen werk en privé. Je blijft ook het best niet de hele dag in pyjama zitten.

 4. Blijf voldoende communiceren met je collega’s en plan zoals gewoonlijk ook vergadermomenten in. Online bestaan hiervoor tal van communicatieplatformen (Slack, Microsoft Teams, Zoom…).

 5. Spreek met je huisgenoten af wanneer ze je wel en niet kunnen storen. Zo vermijd je gênante situaties zoals een huisgenoot die je kamer binnenkomt op het moment dat je een meeting met je leidinggevende hebt.

 6. Kies een werkruimte waar niet te veel afleiding is. Als dit voor jou de keuken is omdat daar geen gamemateriaal staat, dan is ook dat goed.

 7. Plan tijdig een pauze zodat je je kunt blijven concentreren. Je kunt ook een (dagelijkse) wandeling plannen om wat beweging te hebben en je gedachten te verzetten.

 8. Thuiswerken vraagt heel wat zelfdiscipline. Als het moeilijk is om je te concentreren omdat er minder of geen controle is, dan kun je voor jezelf deadlines afspreken en deze eventueel doorgeven aan je contactpersoon zodat hij of zij ze kan opvolgen. Je kunt je contactpersoon ook zelf deadlines laten voorstellen.

 9. Werk je bij Passwerk/TRplus, dan kan de jobcoach je altijd verder helpen met tips op jouw maat!Berchem (HQ)
Posthofbrug 12 bus 7
2600 Berchem

Brussel
Dieudonné Lefèvrestraat 4
(Be-Here)
1020 Brussel

Hasselt
Kempische Steenweg 311/2.04
(Corda Campus)
3500 Hasselt

Roeselare
Kwadestraat 151a bus 41
(Westwing Park)
8800 Roeselare

Logos-13_edited.png

Partner:

M2Q.png

Partner van:

© 2021 Passwerk

Logo Passwerk-small-12.png
 • social-26
 • social-27
 • twitter-04