top of page

Neuro-Inclusie Diensten

Een stappenplan naar een neuro-inclusievere toekomst

Bij Passwerk hebben we de afgelopen zestien jaar met trots consultants met een autismespectrumprofiel ingezet bij diverse bedrijven. Ons dienstenaanbod – variërend van software testing en ontwikkeling tot cyber security, power BI en support processes – wordt keer op keer geprezen door onze klanten.


Aangezien onze doelstelling is om zoveel mogelijk neurodivergenten mensen binnen het reguliere arbeidscircuit aan het werk te helpen, zetten we nu een belangrijke volgende stap in ons aanbod met de introductie van onze NeuroInclusion Services (NIS).


Waarom Neuro-Inclusie?

In de huidige arbeidsmarkt staan bedrijven voor de uitdaging om te voldoen aan de toenemende eisen van duurzaamheid en diversiteit. Vanaf 2025 moeten ongeveer 70 beursgenoteerde bedrijven en in 2026 zo’n 3.000 bedrijven een duurzaamheidsrapportage indienen die hun ESG-aanpak (Environment, Social, and Governance) beschrijft. Hoewel veel bedrijven al vooruitgang hebben geboekt op het gebied van Environment en Governance, blijft het sociale aspect vaak een zoektocht. Een transformatie naar een neuro-inclusief bedrijf (of organisatie) kan hier een waardevolle bijdrage leveren.


Daarnaast is het vinden van getalenteerde medewerkers steeds moeilijker. Door het rekruterings- en selectieproces neuro-inclusief te maken, opent een bedrijf de deuren naar een pool van talentvolle neurodivergente kandidaten. 15 tot 20% van de wereldbevolking heeft namelijk een neurodivergent profiel.


Het behouden van goede medewerkers blijft ook een uitdaging. Door neuro-inclusief te werken, motiveert men niet alleen neurodivergente medewerkers, maar creëert men ook een inclusieve en ondersteunende werkomgeving voor alle medewerkers. Dit leidt tot een hogere medewerkerstevredenheid en lagere kosten door verminderd personeelsverloop.


Bovendien vergroot de veerkracht van een bedrijf wanneer men de talenten van neurodivergente medewerkers optimaal benut. Verschillende breintypes bieden een bredere visie en strategie om de huidige en toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden.


Dit zijn slechts enkele voorbeelden waarom een bedrijf er voordeel uit kan halen om te evolueren naar een neuro-inclusief bedrijf.


Wat zijn onze vertrekpunten?

Bij het ontwikkelen van onze neuro-inclusie diensten vertrekken we vanuit de specifieke uitdagingen op het gebied van human resources management binnen het bedrijf. We bouwen voort op hun bestaand diversiteitsbeleid en streven naar een evolutieve aanpak, in plaats van een revolutionaire verandering.


Dankzij onze neuro-inclusieve benadering kunnen wij  helpen een breder en effectiever diversiteitsbeleid te implementeren.Wat bieden wij?

Onze Neuro-Inclusie Diensten zijn ontworpen om op maat te worden aangepast aan de behoeften van elk bedrijf. Enkele van onze diensten zijn:

  1. Consultants inzetten: We kunnen onze ervaren consultants inzetten om het bedrijf vertrouwd te maken met het werken met neurodivergente profielen en de meerwaarde ervan te ontdekken.

  2. Neuro-Inclusie Maturiteitsassessment: We analyseren de huidige situatie door als het ware een spiegel voor te houden en bieden een datagedreven rapport over de neuro-inclusie maturiteitstatus binnen een bedrijf, gevolgd door een workshop en actieplan.

  3. Ondersteuning: We kunnen consultancy aanbieden om dit actieplan effectief te realiseren.

  4. Opleidingsmodules: We hebben tien opleidingsmodules beschikbaar die variëren van bewustwording en inclusief leiderschap tot inclusieve communicatie en rekrutering.

  5. Externe jobcoaching: Voor neurodivergente medewerkers bieden we externe jobcoaching aan.

  6. Ondersteuning op maat: We kunnen ook andere ondersteunende trajecten op maat aanbieden, afhankelijk van de specifieke behoeften van het bedrijf.


Aan de slag gaan met neuro-inclusiviteit is het belangrijkst. Zeker 10% van elk personeelsbestand heeft een neurodivergent profiel. Helaas worden hun specifieke behoeften vaak over het hoofd gezien, wat niet alleen negatieve gevolgen heeft voor de medewerkers zelf, maar ook voor de effectiviteit en productiviteit van het bedrijf.


Neuro-inclusie is de gamechanger voor de toekomst. Neuro-inclusieve bedrijven zullen in de toekomst het verschil maken en bovenaan de wishlist staan van potentiële kandidaten. Wij zijn ervan overtuigd dat bedrijven in de toekomst hun neuro-inclusiviteit zullen communiceren om zich positief te onderscheiden.


Interesse om meer te weten over onze aanpak rond neurodiversiteit? Neem contact op met Dirk Rombaut via dirk@passwerk.be. Hij zorgt graag voor een toelichting.


Samen werken we aan een inclusieve en veerkrachtige toekomst.

コメント


bottom of page