top of page

Passwerk Lifetime Achievement Award 2022 uitgereikt aan laureaat Toon DeVriendt

Op donderdag 17 november 2022 vond onze 6e uitreiking van de Passwerk Lifetime Achievement Award plaats met als laureaat: Toon DeVriendt. Dit jaar mochten we meer dan 100 gasten feestelijk ontvangen. Meer dan een geslaagde avond dus!


De Passwerk Lifetime Achievement Award is het jaarlijkse evenement dat we vanuit Passwerk organiseren om een persoon te eren en te erkennen voor zijn of haar bijzondere prestaties voor personen met een autismespectrumprofiel. Dit jaar hebben we Toon DeVriendt in de bloemetjes gezet om hem te bedanken voor zijn uitzonderlijke inzet en opmerkelijke meerwaarde voor de autismegemeenschap.


Toon is afgestudeerd als orthopedagoog aan de Katholieke Universiteit Leuven. Toen hij begin jaren ’70 op de afdeling Kinder- en jeugdpsychiatrie in Groningen werkte, kwam hij voor het eerst in contact met kinderen met autisme. Sindsdien is Toons’ interesse voor het thema autisme blijven groeien en liet het hem nooit meer los.


Tijdens zijn loopbaan heeft hij dan ook drie ‘huizen’ opgericht – in team – om kinderen, jongeren en volwassenen met een autismespectrumprofiel te ondersteunen. Het eerste was ‘De Speling’ (1982), een tehuis voor jongeren met autisme. Later richtte hij met zijn team de huizen ‘Autigone’ (1988) en ‘Huis 3’ (2000) op om volwassenen met autisme te ondersteunen. Dit levenswerk van Toon gaf onze raad van bestuur meer dan voldoende argumenten om hem tot verdiende laureaat van de Passwerk Lifetime Achievement Award 2022 te benoemen.


Naar jaarlijkse gewoonte werd er ook dit jaar een persoonlijke biografie geschreven over de laureaat als een soort vereeuwiging van zijn haar bevlogen inzet voor de autismegemeenschap. Die eer viel dit jaar dan ook te beurt aan Toon DeVriendt, geschreven door de Nederlandse auteur Cas Raaijmakers. Bovendien hebben alle aanwezige koppels bij het verlaten van de feestlocatie een exemplaar in ontvangst mogen nemen.


Net zoals de voorgaande edities, ging de Passwerk Lifetime Achievement Award door in De Ark in Antwerpen, vlak naast het havenhuis. Toon was aanwezig met zijn echtgenote Sonja en zijn kleinkinderen. Ook vrienden en een aantal oud-collega’s waren aanwezig om hun goede vriend toe te juichen. De avond startte met een verwelkoming van alle aanwezigen, gevolgd door een woordje van Kristiene Reyniers, voorzitster van de Raad van bestuur van Passwerk. Zij lichtte met veel trots toe waarom Toon dit jaar tot winnaar van de PLAA werd verkozen. Tot slot sprak ook Toon het publiek even toe en mocht hij zijn oorkonde onder luid applaus in ontvangst nemen.


Van harte gefeliciteerd, Toon!Comments


bottom of page