Thuiswerk in tijden van COVID-19

Sinds het begin van deze coronacrisis zijn we in recordtempo volledig overgeschakeld naar thuiswerk. We vroegen drie van onze consultants (Nicolas, Soetkin en Tim) hoe zij dit ervaren. Hieronder vindt u hun antwoorden.


Wat vind je positief aan thuiswerken?


Nicolas: Een groot pluspunt is dat we nu niet naar en van kantoor hoeven te pendelen. Voor mij nam dit vaak anderhalf uur in beslag, dus zijn mijn dagen door dit thuiswerken ineens een stuk langer geworden. Ik heb nu meer tijd voor ontspanning na het werk. Nog een voordeel is dat, doordat er minder transport is, de CO2-uitstoot verlaagt. Ik denk dat het voor veel mensen ook een goede manier is om hun gezin meer te zien.

Soetkin: De rust, de lichte, ruime ruimte, beide vind ik geweldig. Ook dat ik me niet hoef te verplaatsen met het openbaar vervoer geeft me extra rust. Want dat is toch altijd wat stressy voor me.

Tim: Ik vind het leuk om van thuis uit te werken omdat mijn leven nu een stuk rustiger geworden is. Doordat het woon-werkverkeer wegvalt, heb ik meer tijd, minder stress en meer energie. Waar mijn avonden vroeger vooral gevuld waren met weer tot mezelf komen, merk ik dat ik nu de ruimte heb om de dingen te doen die ik wil doen. Ik voel me rustiger omdat ik thuis 100 procent in mijn comfortzone zit.


Welke gebreken ervaar je bij thuiswerken?


Nicolas: Het belangrijkste probleem is dat een aantal mensen dat thuiswerken nog niet gewoon is. Ze kunnen niet goed overweg met de technologie die daarvoor nodig is. Na enkele weken zijn er nog geregeld problemen met microfoons, met overtollig geluid tijdens meetings omdat men zich niet op ‘mute’ heeft gezet en er zijn mensen die verdwaald raken in de vele groepchats. Zelf denk ik dat het een mooie kans is om over zulke zaken meer uitleg en opleidingen te geven en thuiswerk nationaal meer te normaliseren.

Soetkin: Dat communicatie met de SPOC (Single Point of Contact) en collega’s op een project soms toch makkelijker is als je op kantoor naast hen zit.

Tim: Ik vind het leuk bij een andere afdeling langs te gaan als ik hulp of uitleg nodig heb, of om een praatje te doen bij de koffieautomaat. Vaak leidt dit tot een leuk verhaal, een grappige opmerking, of gewoon een ‘nog een prettige dag verder...’ Dat valt nu grotendeels weg, en dat mis ik wel.


Hoe verloopt de coaching nu?


Nicolas: Ik ervaar geen negatieve invloeden op mijn coaching, alles loopt soepel dankzij de flexibiliteit van mijn jobcoach en van mijzelf. Ik kan me wel inbeelden dat voor sommige van mijn collega’s een écht gesprek aangenamer en geruststellender kan zijn dan een videogesprek, zeker als er problemen of ongemakken moeten worden besproken. Voor mij loopt alles gelukkig heel vlot.

Soetkin: Super. Via Zoom en mail loopt alles vlot.

Tim: Goed. Ik ben blij dat ik altijd bij mijn jobcoach terecht kan en ik ervaar onze gesprekken nog altijd als zeer positief.


Heb je het gevoel dat je meer stress ervaart? Of is er net minder stress?


Nicolas: Ik probeer sowieso mijn stressniveau op het werk laag te houden door voldoende pauzes in te lassen en om hulp te vragen wanneer er blokkades opduiken. Door de combinatie van die twee is mij dit altijd gelukt en thuiswerken heeft hierop geen negatieve impact. Het is zelfs meer ontspannen om thuis te werken, het is een plek waar je meer op je gemak bent dan op kantoor. Vermoedelijk zal het voor sommigen nog wennen zijn om via chat of videogesprek te communiceren, maar langs die weg hulp vragen is voor mij nog geen probleem geweest.

Soetkin: Veel minder. Mede doordat ik me niet met bus of trein hoef te verplaatsen. En doordat ik nu vroeger kan beginnen, heb ik ook wat vroeger gedaan wat me ‘s avonds meer speling geeft om te koken en meer tijd om te ontspannen.

Tim: Ik ervaar nu minder stress. Deels doordat het woon-werkverkeer wegvalt, en deels doordat ik thuis voor 100 procent in mijn comfortzone zit. Ook heb ik de kans om met mijn stress om te gaan op manieren die elders misschien niet ongepast, maar ook niet helemaal gepast zouden zijn. Een vijftal minuten fysieke inspanning (jumping jacks, squats en pompen), of een dansje doen met de muziek extra hard, het zijn voor mij de snelste manieren om stress uit mijn lijf te krijgen. Maar dat zou op kantoor misschien een beetje vreemd zijn.


Als je mocht kiezen: op kantoor werken (of in de Test Factory) of thuis, wat zou je dan willen?


Nicolas: Over het algemeen verkies ik het om thuis te werken. De voorbije weken waren ontzettend aangenaam. Dat is vooral zo omdat ik het traject naar kantoor niet hoef af te leggen. De extra tijd die ik heb gekregen verrijkt mijn dagen en dit heeft in mijn ogen een positieve invloed op mijn werk. Wegens de complexiteit van mijn huidige project zullen er wel soms zaken zijn die beter in een persoonlijk gesprek worden uitgelegd en voor zulke gelegenheden zou ik dan naar kantoor gaan, maar in de ideale wereld zou ik grotendeels thuiswerken. Zodra de quarantaine voorbij is, zijn mijn jobcoach en ik van plan het bedrijf hierover aan te spreken om op zijn minst één dag per week thuis te kunnen werken.

Soetkin: Kantoor of thuis zijn me om het even. Ik werk wel liever van thuis uit dan van op de Test Factory. Ik vind de Test Factory niet zo’n aangename werkomgeving. Er is weinig natuurlijk licht en alles voelt er een beetje benauwd aan.

Tim: Als ik de keuze had, dan zou ik kiezen voor een combinatie tussen thuiswerk en werken op kantoor. Op die manier heb ik dagen dat ik kan genieten van mijn collega’s, en dagen dat ik kan genieten van mijn avonden. Een stapje richting ideale wereld. ;-)


Nicolas (consultant)

Berchem (HQ)
Posthofbrug 12 bus 7
2600 Berchem

Brussel
Dieudonné Lefèvrestraat 4
(Be-Here)
1020 Brussel

Hasselt
Kempische Steenweg 311/2.04
(Corda Campus)
3500 Hasselt

Roeselare
Kwadestraat 151a bus 41
(Westwing Park)
8800 Roeselare

Logos-13_edited.png

Partner:

M2Q.png

Partner van:

© 2021 Passwerk

Logo Passwerk-small-12.png
  • social-26
  • social-27
  • twitter-04