top of page

Negende Passwerkprijs voor Hadewych Weyns en Robbe Decloedt

Onlangs werd de negende Passwerkprijs toegekend aan Hadewych Weyns en Robbe Decloedt (KU Leuven) voor hun masterproef met als titel 'Perception of a Diagnosis of Autism Spectrum Disorder in Adolescents with Below Average Intellectual Abilities: a Qualitative Interview Study'.


Uit de interviewstudie blijkt dat adolescenten met een autismespectrumstoornis en een benedengemiddelde intelligentie op hun diagnose een veeleer ambivalente kijk hebben. Luisteren en inspelen op hun specifieke ideeën rond en beleving van de diagnose, eerder dan voort te gaan op de maatschappelijke interpretatie van een 'autismelabel', is erg belangrijk. Hadewych en Robbe zeggen: 'Deze jonge mensen weten wat ‘hun’ autisme voor hen betekent. Als familie, leerkracht, zorgverlener of toekomstige werkgever dienen we hen te ondersteunen in het vinden en behouden van controle over hoe zij de diagnose in hun leven inzetten. We geloven dat we zo gevoelens van inferioriteit en stigmatisering kunnen voorkomen, en in plaats daarvan het meeste kunnen halen uit hun persoonlijke sterktes en talenten.'


De jury bestond dit jaar uit de professoren Dieter Baeyens en Jan Cools en onze collega’s Yolande Pacco en Nico De Cleen. De jury vond het een erg relevante masterproef, waarvan de resultaten toepasbaar zijn in de praktijk, origineel en wetenschappelijk van hoge kwaliteit.


Naast eeuwige eer en glorie krijgen de winnaars een geldprijs van 1500 euro.


Gefeliciteerd, Hadewych en Robbe!


Hadewych Weyns, Nico De Cleen (Passwerk/TRplus) en Robbe Decloedt

Comentários


bottom of page