top of page

Passwerk Lifetime Achievement Award 2023

De raad van bestuur van Passwerk koos Dominique Dumortier als laureaat van de Passwerk Lifetime Achievement Award 2023.


In 1996 studeerde Dominique Dumortier als orthopedagoog af aan de Karel de Grote Hogeschool. Het werken in de sociale sector verliep echter moeizaam en dat vooral op het vlak van contacten met collega’s. Ze stelde zichzelf enorm in vraag en besloot daarover een uitgebreid verslag te schrijven. Dominique weet dat ze anders is. Ze weet dat ze altijd anders geweest is, zolang ze zich kan herinneren… Ze beschreef alles wat moeizaam was en anders liep dan bij anderen. Alles waarmee ze worstelde noteerde ze met tal van voorbeelden. Het werd de basis voor haar eerste boek. Met dit zorgvuldige verslag stapte ze naar een psychiater. De bal ging aan het rollen. In februari 2000 kreeg ze de diagnose autisme. Ze was toen 24. In mei van hetzelfde jaar werd de diagnose door een ander testcentrum bevestigd (ze wou heel zeker zijn).


Dominique kwam in die periode in contact met Theo Peeters, onder andere oprichter van het Opleidingscentrum Autisme (OCA). Hij liet haar een getuigenis afleggen op een groot autismecongres. Haar eerste boek kwam uit in 2002 op een volgend congres van Peeters: ‘Van een andere planeet – autisme van binnenuit’. Een vlot geschreven boek dat duidelijk en met dagelijkse voorbeelden concreet uitlegt wat autisme voor haar betekent. De vragen van kranten en tijdschriften voor een interview stroomden binnen. Ze kwam ook in enkele tv-programma’s. Toen was het nog nieuw dat iemand met autisme het woord nam en zelf vertelde wat het betekent. Het was nog helemaal niet courant op volwassen leeftijd de diagnose te krijgen.


Haar boek werd een bestseller en de vragen naar getuigenissen bleven komen. Dominique werkte enkele jaren voor Theo en sprak over haar autisme in heel België en Nederland. In 2015 startte ze bij VVA (Vlaamse Vereniging Autisme). Daar gaf ze getuigenissen rond specifieke thema’s in verband met autisme en heeft ze ook enkele keren een basiscursus voor ouders gegeven.


Uiteindelijk richtte Dominique in 2017 een vzw op. Voor de ‘vzw autisme van binnenuit’ geeft ze lezingen, getuigenissen en opleidingen. Daarnaast werkt ze al enkele jaren vanuit de vzw als persoonlijk assistent (PAB) van mensen met een beperking. In 2018 gaf ze haar tweede boek uit. ‘Op mijn manier; (over)leven met autisme’. Dit boek gaat vooral over de evolutie, over hoe het nu met haar gaat, zovele jaren later.


Dominique blijft spreken over autisme zolang er vragen over worden gesteld en zolang ze merkt dat ze mensen met autisme, ouders, leerkrachten, professionals en anderen daarmee verder helpt. Ze slaagt er bijzonder goed in autisme helder uit te leggen aan de hand van concrete, dagelijkse voorbeelden. En zolang dit helpend werkt gaat ze daarmee door. Als volhoudend strijdster voor meer begrip.Comments


bottom of page